Afișare Conținut Web

  

  EXERCIŢIU  INTERNAŢIONAL DE COOPERARE TRANSFRONTALIERĂ 

 

„Intervenţia în comun pentru gestionarea situaţiei de urgenţă produsă ca urmare a unui accident pe fluviul Dunărea, între o navă de pasageri şi o navă de transport marfă, urmat de producerea poluării cu produse petroliere pe teritoriul judeţului Mehedinţi"

 

          SCENARIUL EXERCIŢIULUI

 

           Situaţia generală: Ca urmare a manifestării secetei hidrologice accentuate în S-V României, pe teritoriul judeţului Mehedinţi s-a produs, în ultimele 45 de zile, o creştere a numărului de incendii de vegetaţie uscată, litieră şi fond forestier în Platoul Mehedinţi şi Parcul Natural Porţile de Fier. astfel că, aproximativ 90% din forţele şi mijloacele I.S.U. "Drobeta" al judeţului Mehedinţi sunt concentrate pentru localizarea şi lichidarea mai multor focare ce pun în pericol comunităţi, căi de comunicaţii şi utilităţi publice în mai multe zone ale judeţului. 

Situaţia specială nr. 1. În data de 27.03.2015, ora 12.00, pe fluviul Dunărea, în zona plajei Drobeta, a avut loc un accident între o navă ce transporta pasageri şi o barjă ce transporta materiale feroase şi neferoase. În urma impactului, s-a produs avarierea gravă a navei de pasageri, fapt ce a cauzat izbucnirea unui incendiu în sala motoarelor cu degajare mare de fum şi gaze toxice. Vasul de croazieră transporta un număr de peste 100 pasageri, iar 32 dintre turişti au suferit diverse traume şi chiar intoxicaţii cu monoxid de carbon.  

 Situaţia specială nr. 2. În urma accidentului naval s-a produs avarierea rezervorului navei de pasageri, fapt ce a provocat revărsarea în fluviul Dunărea a cca. 5000 litri motorină, provocând poluarea accidentală a fluviul Dunărea, cu consecinţe grave asupra calităţii apei,   florei şi faunei.

             Situaţia specială nr. 3. După aproximativ 30 de minute de la producerea accidentului naval, în zona din imediata apropiere a plajei „Drobeta" a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată, care, din cauza vântului puternic în rafale, s-a propagat cu repeziciune, pe sub pasarelă, la fondul forestier de pe versantul dealului. Fumul dens a pus în pericol circulaţia feroviară şi rutieră de pe drumul european E70.

            

ETAPELE EXERCIŢIULUI:

  • ETAPA I - Salvarea victimelor şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă pasagerilor afectaţi. Localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit pe vasul de croazieră, la sala motoarelor, cu degajare mare de fum şi gaze toxice.
  • ETAPA a II-a - Acordarea primului-ajutor medical şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă în Punctul de Adunare Răniţi, evacuarea şi transportul victimelor la unitatea spitalicească cea mai apropiată.
  • ETAPA a III- a - Depoluarea/limitarea extinderii produselor petroliere în apele fluviul Dunărea;
  • ETAPA a IV - a - Localizarea şi lichidarea incendiului izbucnit la vegetaţia uscată şi fondul forestier din imediata apropiere a plajei „Drobeta".

 

            PARTICIPANŢI

ROMÂNIA: 185 persoane şi 35 mijloace

  • ISU „Drobeta"-126 persoane, ISU „Semenic"-5 persoane, IJJ-20 persoane, IPJ-4 persoane, SGA-3 persoane, Căpitănia Portuară-3 persoane, STPF-7 persoane, SAJ-10 persoane, GM-1 persoană, APM-2 persoane, APDF-3 persoane, Colegiul Tehnic „Dierna"-1 persoană.      

REPUBLICA SERBIA: 18 persoane şi 6 mijloace- Departamentul de pompieri Bor